Echte Vrijheid

Vrijheid is meer dan blijheid schrijft Mark Van de Voorde in zijn recente boek.  

De laatste 75 jaar kregen we de illusie mee dat we werkelijk vrij zijn, meer dan wie dan ook die vroeger leefde.

We hadden geen oorlog meer, tenminste niet in ons land of bij de buren, de koude oorlog verdween, de muur viel. We ontrukten ons aan de voogdij van overheden, kerk en gezag. We wisten duidelijk zelf wel wat goed was voor ons, daar hadden we niets of niemand voor nodig.

Hier en daar kwam er wel een deukje in ons gevoel van vrede: Poetin die de oorlog verklaart aan Oekraïne, volgens sommigen ook met  heel Europa, Covid, striktere snelheidsbeperkingen, de winter was binnenskamers niet meer zo warm (dure energie), vluchtelingen die geen plaatsje meer kregen, uitgestorven ziektes die terug waren.

Maar als we wat dieper en verder durven te kijken naar onszelf kunnen we ons de vraag stellen: is het wel zo goed gesteld met onze vrijheid?

De kanonnen bulderen dan wel niet in Antwerpen of Luik, maar is er vrede in onze relaties? Meer dan 50% van de huwelijken die de laatste decennia werden gesloten, eindigen op de klippen, kinderen ervaren meer en meer symptomen van stress, ze pendelen tussen hun gescheiden ouders die in alle vriendschap uit mekaar zijn gegaan, het gebrek aan contact met leeftijdsgenootjes tijdens Covid doet zich nog altijd pijnlijk voelen. De gevolgen van verslaving aan cocaïne, sigaretten, alcohol , gokken e.a. drugs vernietigen nog steeds gezonde mensen en hun gezinnen. Voetbalclubs moeten er blijkbaar met een wet op gewezen worden dat er misschien leukere dingen zijn dan gokken om reclame voor te maken.

Is er vrede met onszelf? Zijn we wel zo vrij als we zelf zouden willen? Durven we ons deze vraag stellen? Zijn we slaaf van de ratrace die onze tijd zo kenmerkt? Van hoeveel middelen zouden we graag wat minder afhankelijk zijn? Onlangs vertelde een veertiger me dat hij het beu was zichzelf wijs te maken dat hij kon blijven roken als bewijs van zijn vrijheid.

Hoeveel vrijheid ligt er in om met enkele duizenden jongeren een weekend lang naar luide muziek te luisteren onder het genot van jointjes en andere roesmiddelen. Dat half Vlaanderen hier met afschuw naar keek en er een hele politiemacht moest opgetrommeld worden drong waarschijnlijk niet tot hen door.

Is het echt wel een teken van vrijheid dat duizenden kinderen niet geboren mogen worden, dat wie economisch afgeschreven wordt, geen zin meer vindt in het leven en er dan maar uitstapt, al dan niet geholpen door een vriendelijke arts?

Misschien denk je nu wel: Ja, ik wil wel erkennen dat ik dacht vrij te zijn, maar misschien is dit toch enkel maar aan de buitenkant, van binnen woedt het gevecht dat me al zo lang teistert. Is hier een oplossing voor? Kan ik hier wel uit  geraken?

De psychologie biedt ons enkele antwoorden: jezelf liefhebben, de andere vergeven, liefhebben toucourt.

Op zich goede antwoorden, zelfs Bijbelse antwoorden, maar, kun je dit wel uit jezelf doen? Heb je niet een andere Kracht nodig om je hierbij te helpen?

De conventionele psychiatrie biedt als antwoord hierop allerlei medicijnen als tegemoetkoming om de innerlijke botsing te temperen! Eén achter de andere raken de psychiatrische instellingen vol, blijkbaar is de nood veel hoger dan het aanbod. Jonge mensen, geleerde mensen, mensen met veel potentieel; allemaal producten van een ‘vrije generatie’ die naar eigen inzicht en gevoel op pad is gegaan zonder God en gebod.

Duizenden mensen, meer dan 9000, miljoenen mensen ervaarden dat toen ze zich naar Jezus keerden en Hij hun ware vrijheid aanbood. Jezus beloofde dit ook aan zijn vrienden. Dit kunnen we in Zijn woord lezen:

Waar de Geest van God is, daar is werkelijk vrijheid.

Johannes 8:36 zegt: Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.

Ik weet het, dit is een oude boodschap, hebben we dit dan niet vele eeuwen geprobeerd en met welk resultaat?

De kerk heeft veel goede, maar ook veel slechte dingen voortgebracht: wetenschap, kunst, architectuur, gezondheidszorg, onderwijs. Onder al deze dingen heeft zij haar schouders gezet. Spijtig genoeg ging er ook één en ander grondig fout ook dat mag erbij gezegd worden.

Maar, we brengen hier niet het verhaal van de kerk, maar dat van Jezus, die jou echt vrij kan maken. Een vrijheid die niet afhankelijk is van wat we op onze bankrekening hebben of juist niet, van de goedkeuring van anderen, van een diploma, van onze omstandigheden- zelfs niet van onze gezondheid of van een wapenstilstand…

Zou je Hem eens geen kans willen geven? Misschien heb je alle andere dingen al geprobeerd en ben je van een kale reis thuisgekomen.

Misschien zeg je? God bestaat toch niet. Heb je het Hem zelf al eens gevraagd? Mag Hij daar Zelf een antwoord op geven?

Spreekt Hij dan tot mij? Ja, door de Bijbel heeft hij millennia lang tot mensen gesproken, waarom nu dan niet tot jou?

Echte vrijheid: Één adres: Jezus, Zoon van God.

Wil je hierover spreken? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak of voor een gesprek op chat.


Church of Pentecost Wiedauwkaai 24B 9000 Gent 0492/ 53.17.24 copgentpiwc@yahoo.com the Church of Pentecost Belgium Zondagdienst: van 10.00 tot 11.30 uurGrace City International Engelbert Van Arenbergstraat 41 9000 Gent 0496/ 15.69.07 wearegracecityinternational@gmail.com Zondagdienst: van 11.00 tot 13.00 uur  
Agape Church Korte Altaarstraat 19 2018 Antwerpen
0497/ 43.64.84 info@agape-church.be Zondagdienst: van 14.00 tot 16.30 uur
Op weg
Vogelhoekstraat 57
9050 Gent-Brugge 09/ 231.66.58
opweg.gg@gmail.com www.opweg.org Zondagdienst van 10.30 tot 12.00 uur
Unidos en Cristo
Kasteellaan 172
9000 Gent 0485/95.47.20 amistadpartnerships@gmail.com
www.iglesia1ncgent.wordpress.com Zondagdienst: van 10.30 tot 12.30 uur
Evangelische kerk de Bron
Nederzwijnaarde 23 9052 Zwijnaarde 09/ 220.43.84 nicoslok@gmail.com        www.facebook.com/VEGdebron Zondagdienst: van 10.00 uur tot 12.00 uur
Evangelische Gemeente De Rots
Vierwegstraat 54 9032 Wondelgem 0486/79.36.07 filipdecavel@gmail.com
www.facebook.com/derots.be Zondagdienst: van 10.00 tot 12.00 uur
Evangelische kerk de Burg
Burgstraat 13 9000 Gent 0470/87.59.35 Erwin.lieftink@gmail.com www.facebook.com/VEGdeBurg Zondagdienst: van 10.00 tot 12.00 uur
Living Water Fellowship Brugge Pijpeweg 80 8310 Brugge 0477/ 67.58.56 livingwaterfellowshipbrugge@gmail.com www.livingwaterfellowshipbrugge.be Zondagdienst: 10.30 uurJezus Levend water voor alle natiën Sint-Denijsestraat 208A 8500 Kortrijk 0496/ 87.57.36 Jezuslevendwater@gmail.com Zondagdienst: 10.00 uur
Red. Christian Churh of God, Jesus House
Bollebergen 7
9052 Zwijnaarde
0485/16.83.36
samsogogent@gmail.com
Zondagdienst: 10.00 tot 12.30 uur
Christengemeenschap Elim
Acaciastraat 2 9000 Gent 09/236.35.08 www.elim-gemeenschap.be Zondagdienst: 10.00 uur

Mededeling: Via deze lijst bent u welkom in één van deze kerken. Twijfel niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers zodat zij samen met u een kerk kunnen vinden die voor u geschikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven