ShalomFestival 2019 – Persbericht

Het kleine wonder in het Midden-Oosten kwamen de verschillende sprekers op de 16de editie van het Shalom-festival zondag 27 oktober omschrijven tijdens een eerste droge winterdag, desondanks alle weervoorspellingen. Eco-shalom was het thema dit jaar, met aandacht aan de heropleving van het land en de bijdrage van Israël aan de wereld op het domein van ecologie.

Een bijzondere cocktail vormden de joodse  gemeenschapsleiders, de Evangelisch-Pinkster voorganger en de politieke aanwezigheid op het podium van het Shalom Festival. Samen met de vice-voorzitster van Koinonia, van joodse afkomst, en de veelbelovende jonge artieste die vanuit het podium de gospel- en joodse zangers voorstelde, zetten ze de toon voor het ganse festival.

Een kleine opwekking stak Boogie-Boy in gang met zijn joodse liederen en roots. Helemaal in de toon en de sfeer van het festival, spande de bekende Vlaamse artiest, samen met gospelzangers om traditionele joodse liederen en reidans te brengen. De Evangelische kerk heeft ook talent en zo opende en sloot Michael Vershueren het SHALOM met het Hativka in perfect Hebreeuws. Het  ooit bekende Vlaamse wonderkind stelt zich ter beschikking van het SHALOM.

Met ijver oefenden de Braziliaanse Assembléias de Deus voltallig om met hun dansoptreden hun liefde voor Israël en het joodse volk te tonen. Met speciale kledij voor de gelegenheid kleurden ze de Groenplaats en vulden de atmosfeer met vrede. Het  stralende koor van Kingdom Life Centre maakte hun debuut in een openbaar optreden als eerste groep van het SHALOM terwijl Bernice Pamford en Gina Doe met hun bands de omgeving en harten met hun gospel melodieën vulden

Allerlei weetjes en feiten op een rij, zette de voorzitster van Beautiful Israël uit  in een rijkdom van kennis en toepassingen uit Israël. Van intelligente druppelirrigatie, geothermische centrales, schone- en 3G energie, zonnepanelen en fotovoltaïsche energie, lage kost energie door tulp-windturbines tot kersttomaten en verbeterde gewassen voor de landbouw, plastiekrecycling op basis van natuurlijke ingrediënten en lucht uit water halen; dit alles uit het land met een overvloed van gemotiveerde mensen en burgers die zich richten op de positieve dingen in het leven en die vooruit willen. “Wist u dat India aan Israël gevraagd heeft om hun Ganges rivier te zuiveren? En dit enkel omdat Israël zo gespecialiseerd en gerenommeerd is in dit terrein.”, voegde Patricia Teitelbaum toe en terecht roemde ze, “met deze en veel meer levert Israël een kostbare bijdrage aan de wereld; zaken die zelden naar voren gebracht worden door de reguliere media

Het Beloofde Land is namelijk op zoveel terreinen rond milieu toonaangevend en steeds meer bedrijven en personen in landen overal ter wereld maken daar gebruik van”, zei Michael Freilich, parlementslid en ging verder over het herleven van de natuur en het planten van bomen in Israël. “Dat is geen sinecure als je weet dat maar liefst 60% van het land woestijngebied isDe Israëlische  druppeltechnologie kent iedereen wel. Zelfs Spaanse boeren en tuinders maken er gebruik van.” Het verhaal achter de landbouwkundige innovaties vertelde de praktiserend joodse spreker. “Dat is geboren als antwoord uit een noodsituatie toen Arabieren, nog voor de oprichting van de staat Israël, geen zaden meer wilden verkopen aan Joden. Niet met een klimaatmars maar met hoop gingen Israëlieten aan de slag. Geen paniek, geen gespijbel en geen aanklacht tot anderen. Israël kent een ecorealisme nog voor de term bedacht was… De belangrijkste boodschap is hoop: mensen zijn tot uitzonderlijke prestaties in staat om problemen op te lossen. Israël is een licht voor de naties ook hierin.”

Israël bloeit vandaag als vervulling van wat de profeet Jesaja heeft voorspeld! (Jes. 35:1-3)”, zei de voorzitter van de Belgische Coalitie voor Israël, Nick Vandeputte, en riep op om naast een open krant de Schrift te lezen. “Israël is een zegen voor de wereld en Christenen hebben veel aan dit volk te danken.” 

“G-d heeft de aarde geschapen en de verantwoordelijkheid toevertrouwd aan Adam, Eva en later aan hun nakomelingen. Uit de Bijbel kan men veel voorschriften vinden hoe om te gaan met de natuur”, zei voorzitter van de oudste Joodse organisatie in Europa, B’nai B’rith (zonen van het verbond), Willy Kahan, en legde meteen het Bijbelse fundament van de Israëlische explosie in ecologie.  Van de tuin van Eden naar de ark van Noah tot aan de opdracht voor het 7e jaar rust van het land, nam de vrijmoedige gemeenschapsleider zijn toehoorders mee en legde het verband tussen de Bijbel en de hedendaagse praktijken in Israël, het omgaan met dieren, water en technologie maar ook het doorgeven van die kennis en technologie aan de buurlanden en alle volkeren van de aarde.

De nieuwe ambassadeur van Israël, Emmanuel Nahson, stuurde zijn groeten aan de organisatie van het Shalom Festival erkentelijk voor het feit dat een voorspreker voor Israël zijn, ook vandaag de dag, geen gemakkelijke noch een populaire zaak is. Hij moedigde de bezoekers van het SHALOM aan om in hun persoonlijke relatie met hun naaste vrede te zoeken en uitte daarbij het verlangen van Israël om zich in een duurzame en rechtvaardige vriendschapsrelatie met andere volkeren te engageren.

De puntjes op de i, daartegenover, zette André Gantman met een parenthese i.v.m. één van de huidige vormen van antisemitisme. Het oudste gemeenteraadslid in Antwerpen spitste de aandacht op de partijdige en onverdiende propaganda met zijn scherpe uitspraak: “Tegen het BDS fundamentalisme ingaan is opkomen voor vrede, economische ontwikkeling en sociale vooruitgang.”  

De multiculturele Evangelische gemeenschap die aanwezig was liet zien dat dit best mogelijk is. Ja, tal van de vrienden van Israël zijn afkomstig uit alle landen van de wereld en dit kan men zien aan de jaarlijkse opkomst van bezoekers  naar het Heilige Land uit alle volkeren van de wereld. Een klein miniatuur daarvan was het SHALOM!

Boeiende gesprekken werden gevoerd in de info-tent, de VIP-tent en allerlei Christelijke en joodse stands die naast elkaar de Groenplaats omkaderden. Met een falafel, een gebakje en een drank in de hand, met veel amusement voor de kinderen, was het evenement  een prachtige gelegenheid voor Joodse mensen, de Christenen en alle Antwerpenaren om elkaar te ontmoeten.

Het Shalom Festival is een initiatief van de Alliantie voor Vrede in het Midden-Oosten, de Belgische Coalitie voor Israël, B’nai B’rith Antwerpen, Koinonia Ministries, ‘ORT Belgium’, Christenen voor Israël, ‘Friends of Beautiful Israel’, Anet en ‘Chrétiens Amis d’Israël’;

Met dank aan de stad Antwerpen, alle artiesten, kerkgemeenschappen en de vrijwilligers die de handen in elkaar sloegen om een succes van de dag te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven