FreedomFestival 2019 – Verslag

Gent, Sint-Pietersstation op zaterdag 20 juli: Geëngageerde teams uit Gent, Antwerpen, Brussel, Kortrijk… kwamen aan op het Maria Hendikaplein in de vroege ochtend en bleven tot de late avond. Van verschillende plaatsen, achtergronden, nationaliteiten en kleuren en toch samen achter één doel voegden ze zich samen tot een bijzondere harmonie.

Met aanstekelijk enthousiasme en passie, zette iedereen zich in en creëerde snel een heel aangename sfeer in contrast tot de grijze weersomstandigheden. Het plein begon vorm te krijgen en de eerste zonnestralen van een bijzondere dag kwamen tevoorschijn. Elektriciteit, zware geluidsinstallatie, tenten, tafels, het voorbereiden van eten, decoratie, zelfs heus design komt eraan te pas; alles wat nodig was om het doel van de dag te bereiken.

Toen alles klaar was en het festival zou van start gaan, zetten de donkere wolken zich om tot een stortvloed die alles dreigde weg te spoelen. Het organisatieteam en medewerkers moesten snel een keuze maken: zich terugtrekken of toch doorgaan in vol vertrouwen dat het snel veranderen zou? Na een eerste verraste blik, ging iedereen verder te werk zoals er niets of weinig aan de hand was. Zeer belonend bewees hun geloof te zijn want de hemel was een poosje later opgeklaard en met een verfrissende tocht was alles snel droog en het bleef zo tot het einde.

Bekijk meer foto’s door hier te klikken.

Jongeren en kinderdansgroepen, teams van vrijwilligers die zich bij de verkoop inzetten, uitstekende zangers en muzikanten; allemaal uit verschillende Evangelische kerken, bewogen om op een zeer praktische manier hun geloof tot actie om te zetten. Vrijheid voor de straatkinderen in Oeganda was de boodschap van de dag. Tijdens de eerste toespraak, zette de voorzitster van de organisatie het accent op de verschillende noden in de twee landen, en wees een parallel aan tussen vrijheid voor de kinderen in de gevangenis ginder en de geestelijke vrijheid die mensen toch nog nodig hebben in eigen land. Zo vormde het festival een brug tussen de twee landen in het noorden en het zuiden.

“Wacht maar tot je ons volgend jaar terug zal zien; we vinden nieuwe inspiratie hier!”

In de standen die het plein omkaderden waren lekkernijen te koop. Zo konden mensen het evenement en straatkinderen in Oeganda steunen. Daarbij kreeg het publiek uitleg over het project in Oeganda, de kerk, en wat ze horen en zagen.
Overal op en om het plein waren open harten, glimlachen en gesprekken. Hier en daar een traan terwijl mensen geraakt werden in diepgaande, ongeforceerde gesprekken; dit maakt ook deel uit van de vrijheid…

Freedom-festival groeit jaarlijks en wordt een vertrouwde en bemoedigende omgeving ook voor wie deel als vrijwilliger neemt. “Wacht maar tot je ons volgend jaar terug zal zien; we vinden nieuwe inspiratie hier!”, zeiden de mensen van een gospelgroep. En zo werden ze aangevuurd om terug te komen volgend jaar. “Dit is de beste dag van heel mijn jaar”, zei een medewerkster, terwijl iemand anders de dag als een herbronning en deugddoende vakantie beschreef. Dit is vrijheid, dit is het Freedom-festival.

Met heel veel dank aan alle samenwerkende kerken en organisaties, tal van artiesten en vrijwilligers, de gevers en de sponsors! Afspraak alvast: volgende jaar!

Bekijk meer foto’s door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven